Com veien en l'article anterior, les rebequeries són el gran repte al qual ens enfrontem les famílies quasi cada dia i realment pot ser molt frustrant veure que no te n’acabes de sortir o fins i tot és desespesperant quan notes que se t’acaben els recursos i acabes fent allò que tens molt clar que no vols fer.
Però, i si et digués que amb petites estratègies pots prevenir i evitar moltes d'aquestes explosions emocionals?
En aquest article et parlaré de com les rutines, la comunicació i una mica de preparació poden ser els teus grans aliats per reduir frustracions i ajudar el teu infant a gestionar millor les seves emocions.
El secret està en les rutines
Els infants troben seguretat en la repetició i la previsibilitat. Quan saben què passarà i quan, el món deixa de ser un lloc desconegut, comencen a relaxar-se. Això redueix les seves frustracions i, per extensió, les temudes rebequeries.
Estableix un horari senzill i constant
Intenta mantenir una estructura fixa per als moments clau, com els àpats, les migdiades i el joc. No cal que sigui una rutina rígida, però sí que tingui un ritme que ell o ella pugui reconèixer i fins i tot anticipar-se. Si cada dia hi ha una mica d'ordre, l'infant sap què esperar i això l’ajuda a sentir-se segur. Fins i tot, segons l’edat de la criatura, podeu crear aquestes rutines conjuntament.
Les transicions són clau
Un dels moments més crítics per la canalla és quan canviem d'activitat. Quan han de deixar de fer allò que estan fent per anar a sopar, banyar, dormir, vestir… Per evitar conflictes, primer observa en què estan ocupats i no tinguis pressa per “tallar el rotllo” perquè per ell o ella, allò que està fent és molt important. Avisa’l del que passarà amb frases senzilles, com "Quan acabis de fer la torre aquesta tan xula que estàs fent anirem a sopar."
Espais per a la flexibilitat
Tot i que les rutines són importants, també cal ensenyar als infants que, de vegades, les coses poden variar. Si un dia heu de trencar l'horari habitual, explica-li amb antelació i dona-li una mica de marge per processar-ho.
Comunicació: Escoltar i ser escoltat
Moltes rebequeries són el resultat d'una frustració que el teu infant no sap com expressar. Aprendre a comunicar-nos millor amb ells pot marcar una gran diferència.
Valida els seus sentiments
Quan el teu infant es frustra, el primer pas és reconèixer el que sent. Pensa que, moltes vegades, ni tan sols ell o ella sap per què està enfadada. Pots dir-li coses com "Estàs trista perquè no vols marxar del parc, oi? Entenc que és difícil." Això no només calma el seu malestar, sinó que també li ensenya que està bé sentir el que sent.
Fes servir un llenguatge senzill i directe
Adapta les teves paraules al seu nivell de comprensió. Frases curtes, amb un to serè, són molt més efectives que llargues explicacions.
Proposa opcions
Quan un infant sent que té una mica de control, és menys probable que s'oposi. Si pots, dona-li dues opcions dins dels límits establerts, com ara "Prefereixes vestir-te primer o esmorzar?" Aquesta estratègia és màgica per evitar conflictes.
Anticipar-se a les situacions difícils
Hi ha moments del dia o situacions concretes que tots sabem que poden ser terreny perillós: les sortides, els àpats, les compres... Amb una mica de preparació, podem minimitzar les probabilitats d'una rebequeria.
Parla abans del que passarà
Explica al teu infant què faràs i què esperes d'ell. Per exemple: "Anirem al supermercat. Podràs ajudar-me a posar fruites al carret, però avui no comprarem galetes."
Porta recursos per a entretenir-lo
Un conte, una joguina petita o fins i tot un snack saludable poden ser grans aliats en situacions d'espera.
Fes-lo partícip sempre que puguis
A les criatures els hi encanta sentir-se útils i veure que comptem amb elles, aprofita-ho perquè t’ajudi i a la vegada vagi practicant l’autonomia. Al supermercat hi ha mil oportunitats per fer-ho.
Petits detalls que fan gran diferència
Evita moments de sobrecàrrega: Un infant que té son, gana o està sobreestimulat és un candidat perfecte per a una rebequeria. Assegura’t que les seves necessitats bàsiques estan cobertes abans d'afrontar situacions potencialment complicades.
Deixa’l ser autònom: Quan un infant sent que pot fer coses pel seu compte, guanya confiança i redueix la frustració. Dona-li tasques senzilles que pugui fer sol/a, com parar taula, tirar el seu bolquer a les escombraries, pelar la mandarina o posar-se i treure les sabates.
Dona exemple: Els infants aprenen molt observant-nos. Si et veuen gestionar les teves pròpies frustracions amb calma i paciència, estaran aprenent a fer el mateix.
Ara que ja saps quatre coses que ens poden ajudar a prevenir les rebequeries, en el pròxim article abordarem què fer quan ens trobem enmig d’una explosió emocional de les nostres criatures. Com hem d’actuar per acompanyar-los de manera respectuosa i què podem fer perquè la calma torni a apoderar-se de l’ambient.
Comments