top of page

Això si que és màgic i no els Reis! Recursos de disciplina positiva durant els festius Nadalencs

Actualizado: 13 dic 2023
Un dia entre setmana qualsevol matí, la teva criatura ha decidit fer vaga general i no es vol vestir, ni esmorzar.

Tot és un “No” rotund acompanyat d’un somiqueig que a tu et va posant cada vegada més nerviosa.


Mires el rellotge. Amb deu minuts hauríeu de ser fora de casa per arribar puntual a l’escola i tu no fer tard a la feina. La cosa no pinta bé, la criatura segueix amb pijama i es nega a col·laborar amb res del que li proposes.


De reüll veus el calendari d’advent penjat a la paret i l’arbre carregat de boles i llumetes i de sobte, encara no saps com, de la teva boca surt:

Els Reis estan veient que no fas cas a la mama. Si no et vesteixes ni esmorzes no et portaran res.

Boooom! L’has deixat anar, així, sense pensar. 


La teva sorpresa és que de cop i volta, la teva criatura ja està damunt del canviador amb els pantalons a una mà i el plàtan a l’altre.


Uau, això sí que és màgia i no els Reis. 


Aquesta situació, extrapolable a qualsevol altre moment crític amb els nostres infants, segur que es dona a moltes cases i en vàries ocasions.

El típic xantatge del “Si et portes malament els reis et duran carbó” està molt estès i molt normalitzat. 

Quan s’acosten aquestes dates, és important reflexionar sobre les coses que s’han fet tota la vida i preguntar-nos el perquè funcionen o quin missatge estem transmetent als nostres infants.


Si entrem dins d’aquest xantgatge, podrem arribar a diverses conclusions:


  • Funciona, cert. I tant que funciona, ja ho hem vist. Però per què?

Primer de tot hem d’entendre que aquest xentage és un “apaga focs” ens salvarà d’una situació puntual però no aconseguirem que la criatura canviï aquella conducta que per nosaltres no està bé o no ens va bé en aquell moment.

Cal tenir en compte també que el fet de “portar-se malament” sovint va relacionat amb una etapa evolutiva de l’infant. La criatura està preparada madurativament per fer allò que li estem demanant? De vegades confonem el “no està madurativament preparat” amb el “m’està desafiant o prenent el pèl”

Tot comportament inadequat d’una criatura té un missatge, un neguit o un malestar a darrere que nosaltres com adults hem d'esbrinar i acompanyar. Si tapem aquest comportament amb xantatges i ell o ella cedeix, no sabrem quin és el veritable motiu pel qual es comporta d’aquella manera i no el podrem ajudar.


  • Utilitzant els xentatges estem donant un missatge als infants que potser no ens interessa que rebin.

Els hi estem dient que el seu bon comportament serà premiat, és a dir: si fas el què jo vull tindràs una recompensa. El comportament canviarà, però no perquè entenguin el perquè ha de canviar síno que ho faran per la recompensa o bé per no decepcionar-nos a nosaltres. Per tant, no és un aprenentatge orgànic i real, és un aprenentatge condicionat.

El mateix passa si fem servir el xantatge per crear por. Deixaran de fer allò que no ens agrada que facin, no perquè hagin entès el motiu, si no per la por a la conseqüència que els hi hem marcat nosaltres.


  • Dir si no et portes bé els Reis no et portaran res, és mentir als infants.

Els Reis els hi portaran els regals SEGUR, ningú es planteja deixar al seu fill o filla sense regals perquè no s’ha volgut vestir o perquè li ha costat més del compte acabar-se el plat de verdura. Per tant, estas utilitzant un xantatge que no compliràs.


  • Les criatures s’han de sentir estimades SEMPRE

Amb els seus aprenentatges i els seus errors, inclús quan ens treuen de polleguera i ens fan perdre els nervis. Ens necessiten i necessiten saber que el nostre amor cap a ells és incondicional, que fem les coses tan bé com podem i que som nosaltres qui encara hem d’aprendre molt d’aquestes situacions.


  • A partir del 7 de gener, què faràs? 

El recurs de fer xantatge amb els Reis ja no et funcionarà i segurament els comportaments inadequats seguiran vigents o fins i tot més intensos.


Està clar que ens falten eines i recursos per poder dur a terme aquesta criança respectuosa que volem. No sabem per on començar i les frases de tota la vida sovint ens salven de situacions incòmodes. 


A l’Escoleta oferim una sessió de Disciplina Positiva per tractar tots aquests temes, entendre el comportament dels infants i obtenir recursos per tal de fugir de les amenaces, els xantatges i els càstigs.


Dia i hora del taller Disciplina Positiva

Dissabte 16 de desembre de 2023 a les 10:30h

Lloc del taller Disciplina Positiva

Preu del taller Disciplina Positiva

S'hi pot venir amb els nostres mandunguis?

No puc venir aquest dia. Es faran més tallers sobre Disciplina Positiva?Si et ve de gust i tens ganes de fer les coses diferents, ja saps: inscriu-te en el següent formulari:
143 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page