En els articles anteriors hem parlat sobre què senten els infants en un període d’adaptació i com poden acompanyar les famílies en aquest procés. Avui volem parlar sobre l’adaptació en les mestres.
Com sempre diem, el període d'adaptació és un dels moments més importants i intensos en el curs escolar, tant per als infants com per a les famílies i mestres. Aquest procés no només afecta emocionalment els més petits, sinó també aquelles persones que tenen la responsabilitat d’acompanyar-los: les mestres.
Nosaltres també vivim una barreja d'emocions i d'incertesa i avui us volem explicar com passem aquest procés.
Què és el període d'adaptació i per què és important?
El període d'adaptació és el temps necessari perquè els infants s’acostumin a la seva nova rutina escolar. Durant aquestes setmanes, tant els infants com les famílies han d'adaptar-se a un entorn nou, i aquest procés pot generar ansietat i nervis. Però, què passa amb les mestres?
El rol de les mestres durant el període d'adaptació
Tenim moltes ganes de començar el nou curs, de conèixer els infants amb els quals compartirem el nostre dia a dia durant tants mesos, volem saber com són les famílies i començar a traçar aquest camí totes juntes.
Però també sentim aquell cuc a l'estómac, aquells nervis de saber que tant infants com famílies passaran per un procés que pot ser feixuc i que nosaltres els hem d'acompanyar com necessiten i es mereixen.
Les mestres no només juguem un paper crucial a l’hora d’acompanyar els infants, sinó que també hem de gestionar les nostres pròpies emocions. La nostra funció és establir un vincle segur amb els infants, oferint-los un espai de confiança mentre acompanyem les famílies en aquesta transició.
L'impacte del període d'adaptació en els infants i les famílies
Per a les famílies, deixar els seus fills a l’escola per primera vegada pot ser un moment ple de dubtes i emocions. Per això, la col·laboració entre famílies i mestres és clau per garantir que el període d'adaptació sigui el més suau possible.
Som les primeres que volem que els infants se sentin com a casa i que les famílies trobin en nosaltres aquell refugi que de vegades fa tanta falta.
Les emocions de les mestres durant el període d'adaptació
Durant el període d'adaptació, les mestres també experimentem una barreja d’emocions. Des de l’emoció per començar un nou curs, fins a la responsabilitat d'acompanyar infants i famílies en un procés que sovint pot ser difícil.
Sentim una gran empatia cap als infants i cap aquella mare que marxa amb el cor trencat. Fem tot el possible perquè aviat tot estigui bé i per ser aquell espai segur que les criatures necessiten, però tot això vol temps.
Sovint, volem que el temps passi de pressa perquè sabem que tot acaba i tot es posa a lloc, però el temps va al seu ritme i nosaltres l'única cosa que podem fer és tenir molta presència i ser-hi.
Com afecta emocionalment a les mestres?
Les mestres hem de trobar l’equilibri entre l'empatia cap a les famílies i la gestió de les nostres pròpies emocions. Saber que els infants i les famílies passen per moments difícils pot generar un estrès afegit i, en la majoria dels casos, nosaltres mateixes no podem fer l'adaptació amb els nostres fills i filles perquè hem d'estar amb els nostres alumnes i això fa que tot el procés pugui sigui més costós emocionalment.
Recursos per a les mestres en aquest procés
Tot i aquestes dificultats, les mestres disposem de recursos per afrontar aquest repte emocional. La comunicació constant amb les famílies, la creació de rutines clares i l'acompanyament emocional tant als infants com a les famílies són claus per a una adaptació exitosa.
Estratègies efectives per facilitar el període d'adaptació
Així i tot, tenim recursos i eines que ens van molt bé per tal de surfejar aquestes setmanes una mica més complicades i que les mestres podem utilitzar per fer que el període d'adaptació sigui més fluid i menys estressant per a tots els implicats.
Comunicació amb les famílies
Una bona comunicació és essencial per establir confiança entre mestres i famílies. Reunions inicials, actualitzacions diàries a través de xats o correus electrònics, i la col·laboració contínua són fonamentals per garantir que el període d'adaptació sigui suau.
Activitats i rutines que ajuden a crear vincles
Les activitats sensorials, la lectura de contes o els jocs de falda són tècniques molt efectives per establir vincles amb els infants. Crear rutines clares també dóna seguretat tant als infants com a les mestres, ja que saben què esperar en cada moment del dia.
Suport i recolzament entre l’equip docent
Fer-nos costat amb la nostra cotutora i amb l'equip. Fem xarxa amb les companyes i compartim experiències i estratègies i així poder gestionar millor les nostres pròpies emocions.
Com donar suport emocional als infants durant el període d'adaptació?
L'inici de curs és un moment de canvis i reptes, és clau mantenir la calma en moments d'estrès, de separacions i d'instaurar dinàmiques noves, però sobretot, el que és més important és començar a traçar vincle amb els infants. Les mestres hem de ser pacients i oferir una presència calmada i constant, facilitant el procés d’adaptació a través de vincles afectius i activitats que fomentin la confiança i la tranquil·litat.
Cada any passem per un procés d'adaptació i ens passa el mateix que amb els comiats de curs: mai ens hi acostumem.
Comments