top of page

Com triar escola pel meu fill o filla

Actualizado: 15 feb

Com triar escola pel meu fill o filla? 10 consells útils

Tant si estàs en el procés d'escollir llar d'infants com si ja has passat a la fase de triar "escola dels grans" aquest article t'interessa.


Si estàs en la primera fase, la d’escollir llar d’infants, et recomanem llegir també l’article sobre “Diferències entre Escola Bressol Pública, Concertada i Privada” perquè puguis tenir més informació.


Si el teu moment és triar escola per començar I3 i ets de Terrassa, la guia que hem elaborat sobre Portes Obertes a Terrassa pel curs 2024-2025 pot ser de gran ajuda.


La primera infància és l'etapa amb més influència sobre el comportament, la conducta i la personalitat que tindrem la resta de la nostra vida. És l'etapa que menys recordem, però en la que més aprenem.

Són paraules del biòleg i professor de genètica David Bueno del qual som fidels seguidores.


La clau és el vincle i la confiança

La importància de quin tipus d'educació posem en pràctica, de quins valors transmetem i de quin és l'entorn del nostre infant serà crucial pel dia de demà de la nostra criatura. I sobretot tractant-se d'aquestes etapes més primerenques. Per tant, escollir una escola o llar d'infants adequada és una de les decisions més importants que haurem de prendre pel seu futur. Necessitem garanties que no ens estem equivocant, que estem triant la millor opció i sobretot, necessitem saber del cert que el nostre petit/a estarà bé i serà feliç en aquesta nova etapa.


Com podem tenir la certesa que hem encertat? 

Confiant. I la confiança l'aniràs traçant a mesura que vagis tenint informació.


Ves a visitar escoles o llars d'infants i no tinguis por de preguntar i tornar a preguntar, no et quedis amb el neguit a dins, demana tota la informació que creguis necessària per anar traçant aquesta confiança que cal. Tranquil·la, no ets pesada, simplement vols estar informada i hi tens tot el dret.


La millor guia és el feeling que tinguis quan vagis a visitar el centre, quin aire s'hi respira, què et transmet la persona que t'està atenent i si l'escola en qüestió va acord amb els valors que teniu com a família.


Pregunta a altres famílies que ja portin o hagin portat el seu fill/a a aquella Escola Bressol o escola d'educació infantil, mira ressenyes, comentaris a les xarxes. Però vigila! No caiguis en l'excés d'informació perquè pot ser que t'allunyis de l'objectiu. Si vas a mirar molts centres, acabaràs saturada i encara més perduda que al començament.


És millor visitar pocs centres, però que et transmetin informació de qualitat i la llibertat de resoldre tots i cada un dels dubtes que tinguis. Que tinguis línia directa amb l'escola (via telèfon, missatge, e-mail) i trobis algú a l'altre costat quan se t'acudeixi una pregunta. Que no et posin pressió per decidir-te, cadascú necessita el seu temps per prendre decisions importants i aquesta n'és una.


Quines preguntes hem de tenir resoltes a l'hora de triar escola?

Donat que això és molt personal, cadascú dona importància a coses diferents segons la dinàmica i la filosofia familiar. És important saber com treballen, en quina metodologia es basen, com és la carta de compromís educatiu, com fan els agrupaments d'alumnes, com treballen les competències bàsiques, quin paper té l'infant en l'aprenentatge, l'enfocament coeducador i intercultural del projecte, les sortides, si posen deures o no, etc.


Heu de valorar si la manera de treballar del centre encaixa amb el tarannà de la vostra família, si us agrada, si és coherent amb la vostra manera d'entendre l'educació, etc.


Els punts que us recomanem tenir controlats són: 


  1. Projecte educatiu: És important saber en quina metodologia es basen, hi haurà centres que utilitzen una metodologia més tradicional i altres que implementen noves pedagogies. La principal diferència entre ambdues classificacions és el paper de l'alumne: en una, el/la professor/a aporta el coneixement a l'alumne i en la segona, l'alumne està al centre del procés educatiu i la seva motivació i interès és el punt de sortida per l'aprenentatge.

  2. Distribució de l'alumnat i projecte inclusiu: És important conèixer com es fan els grups d'alumnes, si és o no heterogènia, i si el projecte inclusiu es posa en pràctica, ja que una aula inclusiva i diversa és molt positiva, tant pels alumnes amb necessitats educatives especials com per la resta d'infants que aprenen a respectar-se els uns als altres. Tenir presents les diversitats ofereix la igualtat d'oportunitats per a tothom i afavoreix el respecte social, la cohesió social i la convivència.

  3. Espais i materials: Com són els espais i els materials dins l'aula ens donen moltes pistes sobre quina metodologia de treball es porta a terme realment. La distribució de les taules i els espais diferenciats dins de l'aula et diran moltes coses. Altres aspectes que has de considerar són la il·luminació, la sensació tèrmica, l'acústica per exemple, i preguntar-te si a tu t'agradaria estar-hi allà.

  4. Serveis per a la conciliació: Malauradament moltes famílies encara tenen dificultats per conciliar la vida laboral i la familiar i, si és el vostre cas, pregunteu pels serveis fora de l'horari educatiu, acollida, extraescolars, transport escolar i servei de menjador.

  5. Participació de les famílies: És important també saber que tant escola com família treballa cap a la mateixa direcció i que treballa com un equip. És el millor per a l'educació del vostre fill o filla, ja que l'educació es dona a tots els àmbits de la criatura.

  6. Proximitat casa-escola: És un dels punts que normalment passa per davant de tots els altres i, sempre que l'Escola compleix amb els valors familiars està bé, ja que afavoreix mantenir el vincle amb les amistats dins del radi proper al domicili i fora de l'entorn escolar.

  7. Preu: Podem optar per escoles públiques, concertades o privades i, en el cas que el projecte educatiu més acord amb els valors familiars sigui de pagament, saber si es pot assumir aquesta quota inclús si la situació familiar canvia, en tots els aspectes que pot variar. També cal considerar despeses implícites en l'educació i que no estan en la quota, com sortides, material, llibres, etc. (a vegades, aquestes despeses són susceptibles a ser becats). Cal ressaltar que la quota de l'escola no guarda cap relació amb la qualitat de l'ensenyament


Amb què ens hem de fixar quan visitem una escola? Parlant des del cor.


Jo et diria que paris especial atenció en quin ordre de prioritat estan els infants en aquell projecte que aneu a visitar, quin lloc ocupen dins el centre.


Un altre aspecte a tenir en compte és l'educació emocional, quin paper hi juga i com aborden les emocions amb els infants. Posa exemples concrets que et preocupin quan vagis a visitar l'escola.


I finalment, com és la relació entre la família i l'escola. La comunicació, l'acompanyament i la vinculació.


L'Escola la fan els i les mestres, això ho tenim tots clar, però per millorar cada dia i fer un equip potent, necessitem les famílies ben a prop.


La millor escola o llar d'infants pel teu fill o filla serà la que escolliràs, la que hi dipositaràs tota la confiança.


T'animem a compartir la teva experiència a l'hora de triar escola o llar d'infants als comentaris per a poder ajudar a més famílies a prendre decisions informades i assenyalar quins punts van ser els més rellevants quan veu fer la tria :)





245 visualizaciones6 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page